Найкращий гуакамоле дуже простий: лише стиглий авокадо та жменька ароматних інгредієнтів.
Гуакамоле! Чи знали ви, що в США щороку споживають понад 2 мільярди фунтів авокадо? (Це більше 7 фунтів на людину. Гадаю, що більша частина цих авокадо йде на приготування улюбленого американського соусу – гуакамоле.
Гуакамоле: Класична мексиканська страва
Слово “гуакамоле” і соус до нього походять з Мексики, де авокадо вирощують тисячі років. Назва походить від двох слів ацтекської мови науатль – науакатль (авокадо) і молі (соус).
Інгредієнти для легкого гуакамоле
Для приготування гуакамоле вам знадобляться лише стиглі авокадо та сіль. Після цього додайте трохи соку лайма або лимона – трохи кислоти, яка допоможе збалансувати насичений смак авокадо. Якщо хочете, додайте подрібнену кінзу, перець чилі, цибулю та/або помідор.
Як вибрати ідеально стиглий авокадо
Секрет приготування ідеального гуакамоле полягає у використанні авокадо правильної стиглості. Недостатньо стиглий авокадо буде твердим і позбавленим смаку. Занадто стиглий – не матиме смаку.
Перевірте стиглість, злегка натиснувши на зовнішню сторону авокадо. Якщо він не піддається, авокадо ще не стиглий. Якщо є невелика пружність, авокадо стиглий. Якщо ж авокадо сильно тягнеться, він може бути надто стиглим і не дуже смачним. У такому випадку перед вживанням спробуйте його на смак.
Як нарізати авокадо
Щоб розрізати авокадо, розріжте його вздовж навпіл гострим кулінарним ножем і скрутіть в сторони. З одного боку залишиться кісточка. Щоб її видалити, можна обережно постукати ножем по кісточці і покрутити, щоб витягнути її (захистивши руку рушником), або ж розрізати авокадо на четвертинки і видалити кісточку пальцями чи ложкою.
Інші способи використання гуакамоле
Гуакамоле на кухні – це не лише соус для вечірок. Він чудово смакує на начос, а також є чудовим доповненням або гарніром до енчілади, тако, лосося на грилі або запеченої в духовці курки.
Гуакамоле також чудово поєднується з іншими продуктами. Спробуйте додати трохи соусу до бутерброда з тунцем або до наступної порції яєчні.
Як зберігати гуакамоле, щоб він залишався зеленим
Гуакамоле найкраще їсти одразу після приготування. Як і яблука, авокадо починає окислюватися і набуває коричневого кольору після того, як його розрізають. Проте кислота, що міститься в соку лайма, який ви додаєте в гуакамоле, може допомогти уповільнити цей процес. А якщо ви правильно зберігаєте гуакамоле, ви можете легко приготувати його на кілька годин наперед, якщо готуєтесь до вечірки.
Щоб зберегти гуакамоле зеленим, переконайтеся, що повітря не торкається його! Перекладіть його в контейнер, накрийте поліетиленовою плівкою і притисніть плівку, щоб видавити всі повітряні кишені. Переконайтеся, що будь-яка відкрита поверхня гуакамоле торкається поліетиленової плівки, а не повітря. Це дозволить звести до мінімуму кількість підрум’янення.
У такому вигляді гуакамоле можна зберігати в холодильнику до трьох днів. Якщо гуакамоле змінює колір, ви можете або зішкребти коричневі частини і викинути, або перемішати з рештою гуакамоле перед подачею на стіл.
Варіації гуакамоле
Після того, як ви навчилися готувати базовий гуакамоле, не соромтеся експериментувати з його варіаціями, додаючи полуницю, персики, ананас, манго чи навіть кавун. Класичний мексиканський гуакамоле містить гранатові зерна та шматочки персиків (улюблене блюдо Діани Кеннеді). Ви можете проявити творчість у приготуванні домашнього гуакамоле!
- Простий гуакамоле: Найпростіший варіант гуакамоле – це просто пюре з авокадо з сіллю. Нехай відсутність інших інгредієнтів не зупиняє вас від приготування гуакамоле.
- Швидкий гуакамоле: Для дуже швидкого гуакамоле просто візьміть 1/4 склянки сальси і змішайте її з пюре з авокадо.
- Не вистачає авокадо? Щоб збільшити обмежений запас авокадо, додайте до гуакамоле сметану або сир. Пуристи можуть жахнутися, але що з того? Смак все одно буде чудовим.
Як приготувати найкращий гуакамоле
- ЧАС ПІДГОТОВКИ – 10 хвилин
- ЗАГАЛЬНИЙ ЧАС – 10 хвилин
- ПОРЦІЇ – Від 2 до 4 порцій
Будьте обережні з перцем чилі! Якщо ви використовуєте його, найкраще одягати харчові рукавички. Якщо рукавичок немає, ретельно вимийте руки після роботи з перцем і не торкайтеся очей або області біля очей протягом декількох годин після цього.
Інгредієнти
- 2 стиглих авокадо
- 1/4 чайної ложки кошерної солі, плюс більше за смаком
- 1 столова ложка свіжого соку лайма або лимона
- 2-4 столові ложки подрібненої червоної цибулі або тонко нарізаної зеленої цибулі
- 1-2 перці чилі серрано (або халапеньйо), видалити стебла та насіння, подрібнити
- 2 столові ложки кінзи (листя і ніжні стебла), дрібно нарізані
- Щіпка свіжомеленого чорного перцю
- 1/2 стиглого помідора, нарізаного (за бажанням)
- Червона редька або шматочки чикама для прикраси (за бажанням)
- Тортілья, чіпси для подачі
Рецепт
Розрізаємо авокадо:
Розріжте авокадо навпіл. Вийміть кісточку. Надріжте внутрішню частину авокадо тупим ножем і вийміть м’якоть ложкою (див. Як розрізати і почистити авокадо). Покладіть в миску.
М’якоть авокадо розім’яти:
За допомогою виделки грубо розім’яти авокадо. (Не перестарайтеся! Гуакамоле має бути трохи грубуватим).
Додати решту інгредієнтів за смаком:
Посипте сіллю і соком лайма (або лимона). Кислота, що міститься в соку лайма, врівноважить насичений смак авокадо і допоможе авокадо не набути коричневого кольору.
Додайте нарізану цибулю, кінзу, чорний перець і перець чилі. Перець чилі відрізняється індивідуальною гостротою. Тому почніть з половини одного перцю чилі і додайте більше до гуакамоле до бажаного ступеня гостроти.
Пам’ятайте, що багато з цього робиться за смаком через варіативність свіжих інгредієнтів. Почніть з цього рецепта і підлаштовуйтесь під свій смак.
Подавати до столу негайно:
Якщо ви готуєте за кілька годин, покладіть на поверхню гуакамоле поліетиленову плівку і притисніть її, щоб запобігти доступу повітря. (Кисень у повітрі спричиняє окислення, через що гуакамоле набуває коричневого кольору).
Прикрасьте скибочками червоної редьки або смужками джигама. Подавайте з чіпсами з магазинних тортильї або зробіть власні домашні чіпси з тортильї.
Залишки гуакамоле можна зберігати в холодильнику до 3 днів.
Примітка: Охолодження помідорів погіршує їхній смак. Тому, якщо ви хочете додати до гуакамоле нарізані помідори, додавайте їх безпосередньо перед подачею на стіл.
Вам сподобався рецепт? Дайте нам кілька зірочок і залиште коментар нижче!)
ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ (НА ПОРЦІЮ) | |
---|---|
252 | КАЛОРІЇ |
22g | ЖИР |
16g | ВУГЛЕВОДИ |
3g | ПРОТЕЇН |
Інформація про поживність розраховується за допомогою бази даних інгредієнтів і повинна розглядатися як приблизна. У випадках, коли наведено кілька альтернативних варіантів інгредієнтів, калорійність розраховується за першим з них. Гарніри та додаткові інгредієнти не включені.